Aktualności

2007-05-23

Sól aktywuje "niebezpieczne" geny bakterii wywołującej wrzody żołądka

Duże stężenie soli w żołądku może zwiększać chorobotwórcze własności bakterii Helicobacter pylori wywołującej wrzody tego narządu - zaobserwowali naukowcy z USA. Sól aktywuje bowiem te geny H. pylori, które zwiększają jej szkodliwy wpływ na śluzówkę żołądka - wynika z informacji podanej przez serwis internetowy EurekAlert.

Zdaniem autorów pracy, jest to kolejny dowód na szkodliwość dla zdrowia diety bogatej w sól. Obecnie głównym powodem, dla którego odradza się nadużywania soli jest związane z tym ryzyko chorób serca i układu krążenia, jak również chorób nerek.

Bakterie H. pylori odpowiadają za 80 proc. przypadków wrzodów żołądka i za 90 proc. przypadków wrzodów dwunastnicy, a infekcja nimi od 2 do 6 razy podnosi ryzyko zachorowania na raka żołądka i chłoniaka żołądka typu MALT.

Te spiralne w kształcie bakterie upodobały sobie do życia kwaśne środowisko panujące w ludzkim żołądku oraz dwunastnicy, tj. początkowym odcinku jelita cienkiego. Mogą tam przetrwać wiele lat i u większości zakażonych osób nie wywołują żadnych objawów.

Szacuje się, że H. pylori zakażona jest połowa mieszkańców świata, ale tylko u małego ich odsetka rozwijają się poważne stany zapalne śluzówki żołądka, wrzody i nowotwory tego narządu. Oznacza to, że sama infekcja bakteriami nie wystarczy. Dodatkowy wpływ na ryzyko tych schorzeń mają bowiem styl życia, stresy oraz dieta.

Z wcześniejszych epidemiologicznych badań wynikało, że niektóre składniki diety mogą nasilać negatywny wpływ H. pylori na śluzówkę żołądka i przyczyniać się do rozwoju poważnych stanów zapalnych tego narządu. Najnowsze doświadczenia naukowców z Uniformed Services University of the Health Sciences w Bethesda (stan Maryland) dowodzą, że dotyczy to zwłaszcza diety bogatej w sól.

Badacze analizowali sposób, w jaki duże stężenie soli wpływa na wzrost H. pylori oraz aktywność ich genów.

Okazało się, że choć sól blokowała podziały komórkowe bakterii, a przez to ich namnażanie się, to jednocześnie wzmacniała aktywność dwóch genów odpowiedzialnych za chorobotwórcze własności H. pylori i jej negatywny wpływ na śluzówkę żołądka.

"Zmiany w aktywności genów odpowiedzialnych za szkodliwy wpływ H. pylori na żołądek mogą częściowo tłumaczyć powód, dla którego ryzyko wrzodów rośnie u osób, które są zakażone tymi bakteriami i dodatkowo nadużywają soli" - komentują autorzy pracy.

Naukowcy zaprezentowali wyniki swoich badań na 107. Ogólnym Spotkaniu Amerykańskiego Towarzystwa Mikrobiologicznego w Toronto.

pap

Witryna ma charakter edukacyjny, a nie konsultacyjny! Autorzy dołożyli wszelkich starań, aby informacje zawarte w tym serwisie zostały
podane właściwie, jednakże ostateczne decyzje dotyczące stosowania terapii stanowią wyłączną domenę i odpowiedzialność lekarza. Zarówno
autorzy, jak i wydawcy serwisu nie ponoszą konsekwencji wynikających z zastosowania informacji zamieszczonych na tych stronach.